top of page
  • Foto van schrijverLucienne

Jezelf verkopen in een online sollicitatie gesprek

Een tijdje terug kreeg ik de vraag :"ik heb wat hulp nodig bij solliciteren. Ik heb moeite om me zelf te verkopen ". Dat kreeg hij ook terug na zijn sollicitatiegesprekken, Hij had al meerdere keren online sollicitatiegesprekken gevoerd zonder succes. Wat verder opviel was dat hij vrij introvert en bescheiden overkwam.


Als je online solliciteert zit er een scherm tussen en dat vraagt toch echt wat aanpassingen om goed over te komen. Het is belangrijk dat je het qua voorbereiding goed geregeld hebt met diverse zaken. Zoals  je online verbinding, het licht, dat je gezicht duidelijk zichtbaar moet zijn en liefst ook dat je je laptop zo  verhoogt dat je ogen op gelijke hoogte zijn van je camera. Dat geeft namelijk meer contact en verbinding.
Het vraagt  ook meer expressie om energiek te kunnen overkomen. Dus gebruik bewust meer mimiek. Ben je enthousiast over de functie laat het dan ook daadwerkelijk zien. Gebruik af en toe je handen en gebruik ook je schouders beweeg die af en toe mee.

Dit hebben we daadwerkelijk geoefend wel op een manier dat bij hem paste. En zijn enthousiasme voor de functie werd daadwerkelijk zichtbaar en daardoor voelbaar!


Daarnaast heeft hij geoefend met vragen waar hij moeite mee had die vaak gesteld werden. Door het te oefenen, kwamen de antwoorden er veel zelfverzekerder uit en zijn deskundigheid kwam ook meer naar voren. Hij kon ook steeds beter zijn kwaliteiten naar voren brengen, ook door pakkende voorbeelden.


Ondertussen bleef hij door solliciteren en niet veel weken later kwam het berichtje: Ik heb de functie gekregen!!

コメント


bottom of page