Oefen je rollenspel
-
Je bent uitgenodigd voor een assessment en gaat voor het eerst een rollenspel doen
-
Je hebt geen idee waar je rekening mee moet houden en hoe je je voorbereidt
-
Je had eerder een ervaring met een rollenspel waarbij je niet goed uit de verf kwam
Je weet nu wat je kunt verwachten
​Wat is het doel van een rollenspel bij een assessment?
Het doel van het rollenspel is om een beeld te krijgen, van wat jij als kandidaat aan kwaliteiten en vaardigheden in huis hebt. Het rollenspel is een van de onderdelen van het gehele assessment. Je hebt ook meerdere soorten assessments namelijk een selectie, ontwikkel of loopbaan assessment.
​
Hoe verloopt een rollenspel?
Voordat een rollenspel begint, krijg je de casus op papier en heb je de tijd, variërend van 10 min. tot een half uur, om je voor te bereiden. Het is meestal informatie over een fictief bedrijf met daarbij ook de rol die je daar vervult en met nog een specifieke opdracht. Het zal doorgaans aansluiten op de functie die je zal gaan vervullen. Bijvoorbeeld bij een commerciële functie kun je ervan uitgaan dat je tegenspeler in het rollenspel een klant is of bij een leidinggevende functie zul je waarschijnlijk in gesprek gaan met een medewerker.
​
Na de voorbereiding ga je aan de slag met het rollenspel wat tussen de 10 en 30 minuten verloopt. Na afloop kun je reflecteren en krijg je doorgaans feedback van de assessmentpsycholoog en de acteur.
​
Waarmee aan de slag?
We stemmen de werkwijze en in de inhoud af op je behoefte. Dit zijn een aantal voorbeelden:
-
Via de vacaturetekst gaan we kijken naar de competenties die bij je toekomstige functie van belang zijn. En vertalen we dat naar een rollenspel casus. Hiermee kun je oefenen en ervaren hoe het werkt.
-
Als je enorm opziet tegen een rollenspel en veel stress hierover ervaart, gaan we onderzoeken wat de oorzaak is. En krijg je handvatten hoe hiermee om te gaan.
Wat levert het je op?
-
Je weet veel meer wat je kan verwachten en waar je rekening mee kan houden
-
Je zelfvertrouwen wordt hierdoor vergroot
-
Je stress voor dit onderdeel zal minder worden
-
Je weet jezelf te blijven en een goed beeld van je kwaliteiten en vaardigheden neer te zetten
Na een assessment krijg je vaak ontwikkelpunten mee, ook hier mee kun je aan de slag met oefengesprekken om deze punten te bestendigen en meer eigen te maken.