top of page
  • Foto van schrijverLucienne

Het regie model

Onlangs ben ik ingezet als trainingsacteur bij een workshop over netwerkgesprekken.

Deelnemers uit verschillende organisaties uit de zorg konden zich inschrijven. Ze kenden elkaar niet.

Dat kan vaak drempelverhogend werken bij het oefenen met een trainingsacteur. Je ziet dan eerder schroom om te oefenen.

In zo’n geval is het werken met het regiemodel een uitkomst!

Want dat is de meest laagdrempelige spelvorm die ik ken. Hoe werkt het?

Twee acteurs bereiden een herkenbaar gesprek/situatie voor, die je uitspeelt voor de groep deelnemers. In dit geval ging het om een netwerkafspraak maken. Ik speelde de rol van werkzoekende met ervaring in de administratie die interesse had in administratief werk in een ziekenhuis. En belde vervolgens de teamleider van een flexpool in een Ziekenhuis.

Ik speelde die scene met een aantal onhandigheden en “foutjes”, waardoor de teamleider geen behoefte had om een afspraak te maken.

Vervolgens wordt deze scene nog een keer gespeeld waarbij nu de deelnemers regie aanwijzingen kunnen geven aan mij als werkzoekende. Dit kan zo doorgaan tot de deelnemers tevreden zijn over het resultaat.

Wat mooi was om te zien dat iedereen heel betrokken meedeed en er heel goede en bruikbare tips uitkwamen waardoor het een succesvol gesprek werd.


Na dit regiespel bleek het ijs gebroken en kwamen de deelnemers zelf naar voren met aspecten in een netwerk gesprek waarmee ze zelf wilden oefenen met een trainingsacteur.

We kregen enthousiaste reacties over deze interactieve middag, waarbij de betrokkenheid groot was en er veel geoefend kon worden.


תגובות


bottom of page