Floreer inspiratie op de dag van de Coach

Onlangs ging ik naar de dag van de Coach. Ik werk al geruime tijd als gesprekscoach en het is altijd fijn om nieuwe ideeën en inspiratie te kunnen opdoen. Het thema was floreren. In het ochtendprogramma waren daar een aantal sprekers zoals Ivan Wolffers, Lidewij van der Sluis en Rijn Vogelaar en ‘s middags waren er workshops over dit thema.

Wat is floreren eigenlijk? Floreren betekent groeien, bloeien, het bijzonder goed doen, tot volle ontplooiing komen, boven het gewone uitstijgen. Dit thema sprak me aan. We denken vaak meer in problemen en nu kijk je hoe iemand meer tot volle bloei kan komen.

’s Middags zat ik bij een workshop van Marijke Schotanus-Dijkstra. Zij heeft een proefschrift geschreven over floreren. Haar workshop ging over floreren in je alledaagse leven. Je kunt niet elke dag en de hele dag floreren. Maar je kunt wel jezelf helpen om meer te floreren bijvoorbeeld door aan het einde van de dag je positieve ervaringen (2 á 3) van die dag weer voor de geest te halen. Je probeert ze opnieuw te beleven en daarvan na te genieten. Je kunt je ervaringen opschrijven in een dagboekje die je bijvoorbeeld op je nachtkastje neerlegt. Je hoeft niet groots te denken, een plezierige ervaring kan ook iets heel kleins zijn zoals een mooie zonsopgang of een favoriet nummer op de radio toen je op weg was naar je werk. Het lijkt een simpele oefening, maar het heeft wel degelijk impact als je dit consequent doet. Zo waren er meer van dit soort oefeningen, teveel om op te noemen, die daadwerkelijk ook, dat is onderzocht, zorgen dat mensen meer gaan floreren.

Floreren onder heel erg moeilijke omstandigheden dat is een kunst. Bij de Afsluiting vertelde Joseph Oubelkas zijn indrukwekkende verhaal, hoe hij 1637 dagen onschuldig in een in een van de ergste gevangenissen van de wereld vastzat. Dankzij de 400 brieven van zijn lieve en wijze moeder ziet Joseph in dat hij er zelf iets van moet zien te maken. Zo begon hij als eerste weer zijn gebit te verzorgen, maakte hij een bloementuin en startte een sportclubje en komt er meer licht in alle donkerte. Zijn boodschap is: Je kunt je omstandigheden niet altijd veranderen maar de houding die je kiest, daarin ben je vrij. (zie zijn boek: 400 brieven van mijn moeder)

pauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *