Schakelen in gesprekken

Ben je ook iemand die zich in gesprekken met name op de inhoud richt ? En zich minder comfortabel voelt wanneer het over de persoon gaat of wanneer er emoties bij komen?
Door feiten en argumenten te benoemen, een standpunt in te nemen en met oplossingen te komen, ben je het liefst aan het werk. Toch werkt dat niet altijd even goed. Waarom? Communicatie vindt op verschillende lagen plaats. Er kan een onderscheid worden gemaakt in 4 niveaus ; Inhoud, Procedure, Interactie en Emotie.

Eigenlijk kan je het voeren van gesprekken ook vergelijken met het schakelen in een auto. Tijdens het rijden schakel je regelmatig over naar een andere versnelling om dit soepel te laten verlopen. Ook in een gesprek is het goed naar verschillende lagen te schakelen. Vooral als het stroef gaat, is het goed om aandacht te schenken aan wat je ziet gebeuren bij je gesprekspartner of wat je ervaart in de interactie. Emoties komen daarbij van rechts, om even bij de metafoor van het autorijden te blijven. Als iemand in de emotie schiet, kan deze ook veel moeilijker logisch denken en pikt dan amper de helft van een gesprek op. Pas als daar aandacht en ruimte voor is, kan er weer veel makkelijker en effectiever geschakeld worden naar de inhoud van een gesprek en ervaar je ook meer verbinding en contact met elkaar.

Wil je ook wat makkelijker leren schakelen in gesprekken? Als gesprekscoach kan ik je daar goed bij helpen. Door middel van het daadwerkelijk oefenen van gesprekken en theoretische handvatten, leer je meer greep te krijgen op de verschillende gespreksniveaus en hoe daarin soepel te schakelen.

Heb jij ook goede voornemens ??

Ze worden veel gemaakt, maar helaas . . .ze worden ook regelmatig niet gehaald. Sommige voornemens zijn half januari al weer uit beeld.      Hoe komt dat ? Dat komt onder andere doordat grote (gedrags )veranderingen ook automatisch weerstand oproepen. Ze vergroten de angst. Deze reactie komt voort uit het evolutieproces van ons zenuwstelsel. Onze hersenen schieten in een vecht of vlucht modus. Het is heel handig als er groot gevaar dreigt, maar niet effectief als je een nieuwe weg wilt inslaan.

In het compacte en heel leesbare boek “De kunst van het Kaizen” van Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit in Los Angeles, legt hij duidelijk uit dat het zetten van kleine stappen en haalbare doelen een groot effect geven. En dan bedoelt hij ook echt, kleine stappen! Een minuut bewegen per dag was bijvoorbeeld de eerste stap voor een vrouw die veel te dik en overbelast was. Het bracht haar uiteindelijk wel naar een veel gezondere en sportievere levensstijl.

Door kleine stapjes te zetten, wordt de weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs plezier in. De hersenen maken nieuwe verbindingen en daarom beklijft het. In het boek staan heel veel concrete voorbeelden . Het inspireert mij in ieder geval om mijn goede voornemen zoals het meer aandacht besteden aan mijn administratie vorm te geven. Het is toepasbaar op vele fronten. Bijvoorbeeld ook bij gespreksvoering. Als je een gesprek wilt  aangaan die je liever uitstelt en waar je tegenop ziet. Stel dan daarbij de doelen voor jezelf niet te hoog. Ga eerst eens experimenteren met een kleine stap. Grote kans dat dat naar meer smaakt. Zou je daar wel steuntje bij kunnen gebruiken, neem gerust contact op.

                                                      Wat zou een eerste kleine stap voor jouw voornemen zijn?

Hoe beëindig je op een vriendelijke manier een gesprek?

Onlangs werd ik geïnterviewd door journaliste Ismay Gijsen van Brandpunt plus. Ze was aan het denken gezet door een Amerikaans onderzoek over het beëindigen van gesprekken. En wilde hier ook graag een gesprekscoach over spreken.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat gesprekken  in ongeveer de helft van de keren eindigt wanneer beide gesprekspartners dat willen. De reden? We zijn verschrikkelijk slecht in peilen wanneer we moeten stoppen met praten en weten daarbij ook nog eens vaak niet hoe we een gesprek precies moeten afronden. We hebben een zogeheten coördinatieprobleem, zeggen de onderzoekers dan.

Ismael herkende dat wel en eerlijk gezegd  wij toch allemaal weleens. Zo’n over enthousiaste gesprekspartner die uitgebreid zijn verhaal vertelt terwijl jij zelf graag verder wilt.

Ik denk dat wij het lastig vinden omdat we bang zijn om de ander te kwetsen of bot over te komen.

Ismay vroeg handige tips hiervoor. Ik zet ze even op een rijtje:

  • maak van tevoren metéén duidelijk dat je bijvoorbeeld weinig tijd hebt of door moet naar een afspraak.
  • herhaal wat de ander zegt om daarmee het gesprek naar je toe te trekken. Door bijvoorbeeld een korte samenvatting te geven van wat iemand zegt en zo naar een afronding te gaan. Zo sluit je het gesprek op een positieve manier af. Je laat merken dat je naar iemand hebt geluisterd en geeft erkenning.”
  • iemand bedanken voor een (leuk) gesprek kan ook een goede afsluittechniek zijn waarmee je de ander een goed gevoel geeft.

Heb je genoeg aan deze tips of wil je ook eens oefenen met een ander gespreksprobleem met  een gesprekscoach. Neem gerust contact op.

Hoe vaker je oefent, hoe leniger je wordt in het voeren van gesprekken. Als je meer bewust bent van welke opties je hebt, krijgt je meer zelfvertrouwen en handigheid in conversaties voeren.”

Wat kan ik verwachten van een rollenspel bij een assessment?

Als je dit nog nooit hebt meegemaakt is dat een heel logische vraag.  Ik merk ook dat die onbekendheid kan zorgen dat deelnemers er tegenop gaan zien. Ík werk al vele jaren voor diverse bureaus als assessmentacteur altijd in samenwerking met een assessment psycholoog/loopbaanadviseur.  Ik hoop je wat inzicht te geven over wat je kan verwachten, door weer te geven hoe ik werk als assessmentacteur.

Allereerst een rollenspel is doorgaans een gesprek die je wordt verwacht te voeren met je medewerker of een collega of een directeur ect. Dit staat duidelijk omschreven in een casus. Welke casus je krijgt, hangt af van de onderzoeksvraag en de competenties die gemeten worden. Bijvoorbeeld bij een ontwikkelassessment kan de vraag liggen in hoeverre een deelnemer beschikt over leidinggevende competenties. Dan kun je verwachten dat de deelnemer in het gesprek de leidinggevende rol krijgt en de assessmentacteur de rol van medewerker.

  • Als assessmentacteur is mijn spel is bij voorkeur naturel, zodat je snel het gevoel krijgt in een echt gesprek te zitten en het bevordert ook dat de deelnemer zoveel mogelijk natuurlijke gedrag laat zien. Dat is ook de tip voor ieder rollenspel wees zoveel mogelijk jezelf.
  • Tijdens het rollenspel ben ik bezig te onderzoeken welke competenties jij in huis hebt. Voor elke competentie geef ik een bepaald aantal voorzetten die verschillen in graad van moeilijkheid. Om vervolgens te schakelen naar een andere competentie. Dit klinkt vrij technisch, maar voor jou als deelnemer is dit niet zo voelbaar. De casussen zijn vaak een afspiegeling van wat er binnen organisaties speelt en zijn heel herkenbaar
  • Na het rollenspel is het moment om terug te kijken hoe is het gegaan? ben je tevreden? Wat vond je lastig? Of je ook direct feedback krijgt na het rollenspel  van de assessmentacteur hangt af van het assessment bureau. Doorgaans krijg je van mij feedback over hoe het gesprek overkwam. En kan ik je tops en  tips geven

Mijn ervaring is het dat deelnemers soms kunnen opkijken tegen een rollenspel, maar dat zij hun spanning vaak snel weer vergeten. Ze zitten er dan helemaal in en herkennen zichzelf vaak goed in de teruggegeven feedback.

online werken als trainingsacteur

Een jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken dat ik merendeel dit jaar  “online “zou werken als trainingsacteur! Gedachten als dat het niet zou werken omdat je hoofd alleen maar zichtbaar is, veel non- verbale communicatie verloren gaat  en dat het zo afstandelijk is, heb ik toch moeten bijstellen. Want het werkt wel! Het klopt absoluut dat het anders is, maar rollenspelen werken ook prima online.

In het begin was het voor de meesten, ook voor mij wennen, maar al vrij snel leerde ik snel handiger en vertrouwder te worden met de online platforms zoals Zoom en MS teams. Ondanks dat je alleen mijn hoofd en handen ziet, kan er toch veel uit afgelezen worden en kunnen er diverse gesprekken geoefend worden. Naast trainingen zoals bv. Voor Veilig Thuis, werk ik ook veel voor assessments. Wat ook helpt is dat de nieuwe werkelijkheid ook zo is, dat we elkaar met name online spreken. Dus daardoor lijkt het ook op de realiteit.

Kortom online trainingsacteren is een goed alternatief voor het live acteren en bijgaand voordeel is  dat ik niet naar Den Haag of Apeldoorn hoef te reizen, mijn bereik is een stuk groter geworden. Dus als er nog een trainer of assessmentpsycholoog in Maastricht of Curaçao met mij wil werken als trainingsacteur, het is allemaal mogelijk!

 

Opzien tegen een gesprek…..?

blog opzien tegen een gesprek
opzien tegen een gesprek

Afgelopen zondag was ik in het Fries museum in Leeuwarden en zag daar een video van performance kunstenaar Feike Beckers. Hij liet heel mooi zien wat er gebeurd als je tegen bepaalde gesprekken opkijkt. Hij had dat met name bij telefoongesprekken. Hij moest, voordat hij zover was om te bellen, zichzelf eerst belonen als een soort bemoediging. Voor hem werkte het om naar de supermarkt te gaan en lekkere koekjes uit te zoeken. Eenmaal in de supermarkt koste het ook moeite welke koekjes dan. Al met al duurde dit bij elkaar wel anderhalf uur. Het gesprek waar hij tegen opzag,  bleek  uiteindelijk maar anderhalve minuut te duren.

Nu was deze situatie wat uitvergroot. Maar wij hebben als mens toch allerlei mechanismen om datgene waar we tegen op zien, uit te stellen.
Herken je dit soort tijdrovende rituelen? En zou je  sneller en met meer zelfvertrouwen in gesprek willen gaan?
Kijk dan eens naar de mogelijkheden die gesprekscoaching je kunnen bieden.

Wat levert het je op?
Dat je meer uit je gesprekken gaat halen en je gespreksdoelen bereikt worden.  Je pakt makkelijker de regie in een gesprek en weet hoe je een gesprek kunt opbouwen en structureren. Kortom je zelfvertrouwen wordt groter en obstakels worden kleine drempels of zelfs dat niet meer.

 

Floreer inspiratie op de dag van de Coach

Onlangs ging ik naar de dag van de Coach. Ik werk al geruime tijd als gesprekscoach en het is altijd fijn om nieuwe ideeën en inspiratie te kunnen opdoen. Het thema was floreren. In het ochtendprogramma waren daar een aantal sprekers zoals Ivan Wolffers, Lidewij van der Sluis en Rijn Vogelaar en ‘s middags waren er workshops over dit thema.

Wat is floreren eigenlijk? Floreren betekent groeien, bloeien, het bijzonder goed doen, tot volle ontplooiing komen, boven het gewone uitstijgen. Dit thema sprak me aan. We denken vaak meer in problemen en nu kijk je hoe iemand meer tot volle bloei kan komen.

’s Middags zat ik bij een workshop van Marijke Schotanus-Dijkstra. Zij heeft een proefschrift geschreven over floreren. Haar workshop ging over floreren in je alledaagse leven. Je kunt niet elke dag en de hele dag floreren. Maar je kunt wel jezelf helpen om meer te floreren bijvoorbeeld door aan het einde van de dag je positieve ervaringen (2 á 3) van die dag weer voor de geest te halen. Je probeert ze opnieuw te beleven en daarvan na te genieten. Je kunt je ervaringen opschrijven in een dagboekje die je bijvoorbeeld op je nachtkastje neerlegt. Je hoeft niet groots te denken, een plezierige ervaring kan ook iets heel kleins zijn zoals een mooie zonsopgang of een favoriet nummer op de radio toen je op weg was naar je werk. Het lijkt een simpele oefening, maar het heeft wel degelijk impact als je dit consequent doet. Zo waren er meer van dit soort oefeningen, teveel om op te noemen, die daadwerkelijk ook, dat is onderzocht, zorgen dat mensen meer gaan floreren.

Floreren onder heel erg moeilijke omstandigheden dat is een kunst. Bij de Afsluiting vertelde Joseph Oubelkas zijn indrukwekkende verhaal, hoe hij 1637 dagen onschuldig in een in een van de ergste gevangenissen van de wereld vastzat. Dankzij de 400 brieven van zijn lieve en wijze moeder ziet Joseph in dat hij er zelf iets van moet zien te maken. Zo begon hij als eerste weer zijn gebit te verzorgen, maakte hij een bloementuin en startte een sportclubje en komt er meer licht in alle donkerte. Zijn boodschap is: Je kunt je omstandigheden niet altijd veranderen maar de houding die je kiest, daarin ben je vrij. (zie zijn boek: 400 brieven van mijn moeder)

pauw

Smaakvol en leuker Netwerken?

Heb jij dat ook weleens dat je bij een netwerkbijeenkomst met je kopje koffie in een groep staat en de gesprekken je maar niet pakken. Of dat je het gevoel hebt dat je veel meer uit je netwerk kan halen? Dan kan ik je aanraden om eens aan tafel te gaan bij het Netwerkkleed.
Dit is een middel om in een klein gezelschap (8 mensen) op een speelse en gestructureerde manier met elkaar te netwerken en tot mooie, verdiepende gesprekken te komen die je echt wat opleveren.

Toen ik vorig jaar oktober voor het eerst aan tafel schoof viel me de prachtige vormgeving op en de zorgvuldige opbouw van dit Netwerkkleed. Je volgt de gangen van het diner maar je snijdt geen vlees aan, maar een onderwerp.
Onder de gerechten van papier staan vragen en dat levert verrassende gesprekken met elkaar op over je ambities, wat je bezighoudt, en ook waar je naar opzoek bent. Het leverde mij direct een waardevol contact op.

Mijn enthousiasme heeft ertoe geleid dat ik sinds november partner ben geworden van het Netwerkkleed.
Wat ik terug hoor van deelnemers is dat er al gauw een prettige sfeer ontstaat, waardoor je makkelijker over je zelf vertelt en het hierdoor persoonlijker wordt. Dat de vragen verrassend en uitnodigend zijn. En dat netwerken hierdoor stukken leuker wordt.

Wil je hier meer over weten of wil je het binnenkort zelf ervaren?

7 april kun je aanschuiven bij een sessie van het Netwerkkleed bij de prachtige loopbaanwinkel van mobiliteitsstylist Anneke Hemmen (zie www.mobiliteitsstylist.nl).
Of bel naar Lucienne Scholten, 06 49732635. We zien je graag aan tafel !

netwerkkleed

Het Regiemodel

Onlangs ben ik ingezet als trainingsacteur bij een workshop over netwerkgesprekken.
Deelnemers uit verschillende organisaties uit de zorg konden zich inschrijven. Ze kenden elkaar niet.
Dat kan vaak drempelverhogend werken bij het oefenen met een trainingsacteur. Je ziet dan eerder schroom om te oefenen.

In zo’n geval is het werken met het regiemodel een uitkomst!
Want dat is de meest laagdrempelige spelvorm die ik ken. Hoe werkt het?
Twee acteurs bereiden een herkenbaar gesprek/situatie voor, die je uitspeelt voor de groep deelnemers. In dit geval ging het om een netwerkafspraak maken. Ik speelde de rol van werkzoekende met ervaring in de administratie die interesse had in administratief werk in een ziekenhuis. En belde vervolgens de teamleider van een flexpool in een Ziekenhuis.

Ik speelde die scene met een aantal onhandigheden en “foutjes”, waardoor de teamleider geen behoefte had om een afspraak te maken.
Vervolgens wordt deze scene nog een keer gespeeld waarbij nu de deelnemers regie aanwijzingen kunnen geven aan mij als werkzoekende. Dit kan zo doorgaan tot de deelnemers tevreden zijn over het resultaat.
Wat mooi was om te zien dat iedereen heel betrokken meedeed en er heel goede en bruikbare tips uitkwamen waardoor het een succesvol gesprek werd.

Na dit regiespel bleek het ijs gebroken en kwamen de deelnemers zelf naar voren met aspecten in een netwerk gesprek waarmee ze zelf wilden oefenen met een trainingsacteur.

We kregen enthousiaste reacties over deze interactieve middag, waarbij de betrokkenheid groot was en er veel geoefend kon worden.

regiemodel

Een trainingsacteur inzetten in een coaching?

Als ik op een verjaardag de vraag krijg wat voor werk ik doe, merk ik dat het vak trainingsacteur steeds bekender wordt. 10 jaar geleden keken ze me nog glazig aan, maar tegenwoordig hebben meer mensen wel eens gewerkt met een trainingsacteur in een training. De laatste jaren word ik ook steeds vaker gevraagd als trainingsacteur in coachtrajecten. Die verbinding word niet altijd gemaakt, maar ik merk en krijg ook naderhand terug dat het een waardevolle toevoeging kan zijn. Wat zijn nu redenen om te werken met een trainingsacteur in een coaching?

1. Het geeft de cliënt de mogelijkheid om nieuw gedrag uit te proberen of een moeilijk gesprek te oefenen.
Veel coaches gebruiken een sessie met een trainingsacteur om de cliënt de mogelijkheid te geven om alles wat tot dan toe besproken is, eens echt uit te proberen. Binnen een veilige situatie kunnen ze oefenen met voor hen nieuw gedrag

2. Cliënten kunnen direct ervaren welk effect hun gedrag heeft.
Wanneer cliënten bv. wel merken dat bepaalde gesprekken stroef lopen, maar geen idee hebben hoe dat komt, kun je naast erover praten als coach direct met inzet van een trainingsacteur laten ervaren wat er nu precies gebeurt. Naderhand krijgen ze terug wat het effect van hun gedrag is. Wat zijn de tops en wat zijn de tips? Ook dat kun je dan direct weer uitproberen.

3. Het kan een patroon doorbreken.
Soms kan je als coach vast komen te zitten in gesprekken met je cliënt. Een cliënt twijfelt bijvoorbeeld over wat de coach zegt en het gesprek kan zich herhalen. Door de inzet van bijvoorbeeld een rollenspel kan iemand zelf ervaren welk gedrag hij vertoont. Ook krijgt de cliënt feedback van een onafhankelijke derde, de trainingsacteur, met een frisse blik .